263
Состојки:
- 400 г. презла
- 100 г. брашно
- 150 мл. млеко
- 1 лажица лимонов сок
- Десет поголеми шампињони
- масло за пржење
- сок и бибер по желба
- 6 лажици сецкан магдонос
Подготовка:
- Во блендер помешајте ги свежиот магдонос и презлата додека не добиете лесно сомелена смеса, додадете сол и бибер по желба. Магдоносот обавезно добро измијте го пред мешањето со презлата.
- Во млеко сипете лимонов сок и оставете да отстои 10 минути.
- Печурките исчистете ги и исечете ги на кришки, дебели околу еден сантиметар.
- На кујната во три чинии одвоено ставете брашно, млеко со лимон и презла.
- Секоја кришка шампињони добро испапкајте ја во брашното, млекото и на крајот трошките со магдонос, па ставате ги во загреана тава околу три минути, додека не добијат крцкава златеникава кора.
- Пржените шампињони послужете го со сос на база на мајонес во кој што можете да додадете лажичка сенф, парчиња кисели краставички, црвен пипер и малку лимонов сок.