Сос од печурки за тестенини и месо

by ugostitelstvo.mk
сос од печурки

Состојки:

  • 300 г. свежи печурки
  • 200 г. кисела павлака
  • 1 морков
  • 1 пашкант
  • главица кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • мелен бибер
  • коријандер
  • босилек
  • свеж магдонос
  • ловоров лист
  • сол
  • 2 дл вода
  • лажица густин
  • лажица сенф
  • масло
  • Подготовка:

    Испржете ги на коцки исецканиот морков и пашкантот, потоа додадете кромид, бибер и коријандер. Кога кромидот ќе добие златно-жолтеникава боја, додадете печурки исецкани на листови, прелејте со вода и динстајте 20-ина минути. Потоа додадете ги сите состојки.

    Изматете густин и гответе уште неколку минути.

    Слични написи