5-те придобивки од сезонско мени – I дел

by srna@regent.mk

Сезонското мени во ресторанот претставува што е достапно во ограничено време од годината. Фактот дека ова мени е достапно за краток временски период создава чувство на ексклузивност. Ова ги мами клиентите да пробаат специјалитети од менито пред да биде предоцна. Овие менија им овозможуваат на рестораните да ги диверзифицираат своите кујни. Исто така, ги поттикнува различните типови готвачи да станат креативни. Тие можат да експериментираат со производите во сезоната, вкусовите и стиловите на готвење.

Како сопственик на ресторански бизнис, ажурирањето на вашето сезонско мени е од клучно значење. За да го направите тоа, мора да имате солидни практики за управување со односите со добавувачите. На тој начин, можете да ги набавите потребните залихи кога се во таа сезона.

Додавањето специјалитети во постоечкото мени може да одземе време и да чини, особено ако бара повторно печатење на цели менија. Во овој случај, корисно е да имате дигитално мени или мени со QR код за ресторани. Овие менија ќе ви овозможат да додавате и отстранувате ставки како што ќе одлучите. Во некои случаи, можно е да се интегрира и дигитално нарачување од мени и систем за нарачување мени со екран на допир. Со овие технологии за ресторани, можете да ги насочите операциите на рестораните. Вградувањето на сезонско мени во постоечките менија на рестораните ќе ви помогне да го развиете вашиот бизнис.

5те придобивки од сезонското мени во ресторанот

Со нудење на сезонско мени, рестораните ги користат предностите што помагаат во одржувањето на локалните фарми и добавувачите на храна. Тоа е затоа што сезонските јадења на менито со ограничено време често содржат состојки за сезоната од локалните фарми. Со тоа, рестораните ја промовираат свежината на нивните понуди од менито и придонесуваат за нивната заедница. Користењето сезонска храна, исто така, може да помогне да се намалат трошоците за храна поради изобилството на производи во различни сезони.

  1. Експериментирајте со нови вкусови

Сезонските менија даваат идеална можност за експериментирање со нови вкусови и прехранбени производи. Секоја сезона има различна храна која се смета за сезонска. Овие производи обично се полни со различни вкусови и совршени за употреба во рецепти за кујни. Ротирачкото мени му овозможува на ресторанот да користи разновидна храна и да експериментира со вкусови. Ова може да го издвои вашиот објект од останатите, а исто така може да биде една од стратегиите за маркетинг на ресторани што ги користите за да ги привлечете клиентите.

 

  1. Намалување на трошоците

Рестораните кои вклучуваат сезонско мени, може да забележат намалување на нивната цена на продадена стока (COGS) и зголемување на нивниот профит. Претставниците ја пресметуваат својата профитна маржа во ресторанот користејќи го извештајот за добивка и загуба на ресторанот. Кога имате сезонско мени, најверојатно ќе купувате производи со помалку подеднакви производи на големо. Тоа е затоа што производите ќе бидат посвежи бидејќи се во сезона. Како резултат на тоа, артиклите ќе имаат подолг рок на траење и ќе може да избегнете фрлање храна поради лошото работење.

 

 

  1. Можност за користење локална храна и производи

Врз основа на локацијата на вашиот ресторан и климата, сезонскиот зеленчук, свежите производи и месни производи се идеални за додавање во вашето мени. Поврзувањето со локалните фарми и добавувачи ви овозможува да вклучите процес од фарма до трпеза. Ова им покажува на клиентите дека нивните оброци се свежо подготвени и вклучуваат локално собрани состојки. Да им покажете на клиентите дека сте етички бизнис е од клучно значење за современиот потрошувач. Тоа ја гради вашата репутација и докажува дека ги цените другите локални бизниси во заедницата за храна.

 

  1. Останете на врвот на трендовите

Исто како трендовите на храна, трендовите на пијалоци и трендовите на производство, трендот на сезонското мени на рестораните е оној што треба да го следат претпријатијата во индустријата за ресторани. Светот постојано се менува и за да останат релевантни, бизнисите мора да се прилагодат на промените и трендовите како што се трендовите во ресторанската индустрија. Ова е она што ќе ги задржи клиентите да се враќаат и да се интересираат. Што и да е, целта е да ги задржите луѓето да зборуваат за вашиот ресторан. Сезонските менија им овозможуваат на рестораните да останат релевантни и на врвот на нивната игра во текот на целата година. Најголем предизвик ќе биде дизајнирањето на менито со ограничено време. Бидејќи овие менија ќе се менуваат често, идеално е да погледне да имате мени со QR код во ресторанот и опција за нарачување на дигитално мени. Дигиталното мени ќе го олесни процесот на правење промени и дополнувања на секое од менито на вашиот ресторан. Ова ги вклучува сезонското мени, менито за поправање, топ менито на масата и дизајнот на менито за пијалоци.

 

  1. Подобрете го ангажманот на персоналот

Дознајте за значењето на надпродажбата и вкрстената продажба наспроти надпродажбата. Да се ​​има мени за дегустација на новите јадења е идеален начин вработените во ресторанот да разберат што им продаваат на клиентите. Дегустацијата ќе ги вклучи готвачите кои ќе ги подготват новите понуди од менито и ќе им даде шанса да разговараат со другите вработени за состојките и вкусовите во сезоната.

 

Превземено од : https://www.bluecart.com/blog/benefits-of-having-a-seasonal-menu

Преведено и обработено од: Ивана Митровски

Слични написи