Основи на кошер – II дел

by srna@regent.mk

Прочитајте го првиот дел тука

Кошер Производство

  1. Зрна

Во одржувањето на кошерот, постои прашање поврзано со жито наречено Чадаш и Јашан – буквално „нови“ и „стари“. Тората вели дека секоја година житните култури (пченица, јачмен, овес, ‘рж и шпил) не смеат да се конзумираат до вториот ден од Пасхата, кога ќе се донесе жртвата Омер во храмот (или во крајот на вториот ден од Пасхата кога нема храм).

Мудреците попрецизно разбираат дека понудата на Омер дозволува секое жито што се вкоренило до моментот на неговата понуда. Целото жито засадено после тој временски период не смее да се јаде до следната Пасха.

Забележете дека ова има големо влијание врз многу житни производи денес, бидејќи сезоната на растење во повеќето умерени клими започнува во пролетта, токму околу Пасхата. Сите житарки што не се вкорениле пред вториот ден на Пасхата се (привремено) забранети како Чадаш – до следната Пасха, неколку месеци откако ќе се соберат. Само во тој момент тие ќе станат Јашани и дозволени.

Практично гледано, постои спор ако Чадаш се однесува на жито што се одгледува надвор од земјата на Израел или на земјиште што им припаѓа на не-Евреи. Повеќето луѓе во дијаспората се попустливи во однос на тоа, и речиси сите кашрутски организации сертифицираат производи кои не се Јашан . Сепак, има многу педантни поединци кои внимаваат на тоа.

 

 

  1. Овошје

Овошјето што расте во првите три години по засадувањето на дрвото се нарекува Орла и не е кошер за јадење. Овој закон се однесува на дрвјата и во Израел и во дијаспората. Ако засадите овошно дрво во вашиот двор, плодот не можете да го јадете три години, а постои посебна процедура за да се дозволи плодот да се јаде во четвртата година. (Консултирајте се со рабин.)

  1. Израелско производство

Трума и Масер се термини за различни десетоци што се однесуваат на израелските производи, кои треба да им се дадат на Коен и Леви. Храната без десеток се нарекува Тевел и не е кошер за јадење. Ако го посетувате Израел, или дури и ако купувате израелски портокали или домати во вашиот локален супермаркет, треба да бидете сигурни дека се земени соодветни десетоци од сите житарки, овошје и зеленчук.

Зошто да се чува кошер?

Во денешниот модерен свет, зошто треба да го задржиме кошерот?

Се разбира, крајниот одговор на ова прашање е „затоа што Господ така рекол“. Надвор од ова, сепак, постојат практични, забележливи придобивки од одржувањето на кошер денес:

1) Духовност: Тора учи дека храната што не е кошер има негативен ефект врз еврејската душа. Душата е како антена која собира бранови на духовна енергија. Јадењето не кошер храна му штети на капацитетот на душата да се „поврзе духовно“. Оваа штета може да се поправи откако лицето повторно ќе почне да јаде кошер.

2) Раст на себеси: Ако човек може да биде дисциплиниран во тоа што и кога јаде, следува дека може да биде дисциплиниран и во други области од животот. Кашрут бара да се чека помеѓу млекото и месото, а не смееме да јадеме одредени животни или комбинации на храна. (Дури и кога сте гладни!) Сето ова влева самодисциплина и ни овозможува да ја подигнеме нашата духовна страна, правејќи свесни избори над животинските нагони.

3) Здравствени причини: Со дополнителен надзор, кошер храната се смета за поздрава и почиста. По колењето, животните се проверуваат дали има апсцеси во нивните бели дробови или други здравствени проблеми. Крвта – медиум за раст на бактерии – се исцеди. Школки, мекотели, јастози и ракови шират тифус и се извор на уртикара (коприва). Млекото и месото се варат со нееднаква брзина и се тешки за организмот. И, се разбира, свињите можат да носат трихиноза.

4) Морални лекции: Научени сме да не бидеме сурови – дури и кон животните. На мајката и нејзините малечки им е забрането да се колат во ист ден, а секако „јарето (козата) не го вариме во мајчиното млеко“. Не смееме да го отстрануваме екстремитетот на животното додека е живо (вообичаена практика, пред да се стави во фрижидер). Кога колеме животно, тоа мора да се направи со најмала можна болка. И ние се потсетуваме да не бидеме злобни, со забраната да се јаде злобни птици грабливки.

5) Традиција: Еден од клучевите за правење еврејски дом „еврејски“ е почитувањето на чувањето на кошер. Кога одржуваме кошер во домот, нашата приврзаност кон јудаизмот и жртвите што ги правиме стануваат засекогаш врежани во главите на нашите деца. И бидејќи храната е толку често во фокусот на социјалните настани, одржувањето на кошер обезбедува вградена заштита од асимилација. За многумина, мостот помеѓу минатото и иднината е духовната арома на кошер кујната.

Со благодарност до рабинот Калман Пакуз и ou.org

 

Превземено од: https://aish.com/48958906/

Преведено и обработено од : Ивана Митровски

Слични написи