Бон-тон во ресторан

by ugostitelstvo.mk

Правилниот бонтон е од суштинско значење за да оставите добар прв впечаток во деловни или социјални средби кои се одвиваат во ресторан. Иако здравиот разум често е вашиот најдобар водич, следните предлози ќе ви помогнат да се истакнете уште повеќе.

Еве неколку совети што треба секој од вас да ги почитува кога оди во ресторан:

 • Чинијата со супа или чорба секогаш треба да ја држите навалена од вас кон масата;
 • Немојте никогаш да сечете големи парчиња месо;
 • Пилешко се јаде секогаш со нож и вилушка;
 • Лебот се јаде со кинење помали парчиња од кришката;
 • Раженчињата од стапчето се вадат со вилушка, а не со рака или со нож;
 • Овошјето што има лушпа, на пр. jаболка или праска, не се јаде заедно со лушпата, туку се лупи со нож;
 • Тестенините не се сечат со нож;
 • Во ресторан влегува прво господинот;
 • На излегување од ресторан прва излегува дамата;
 • Секогаш кога сте во друштво на дама, дамата прва почнува со јадењето;
 • На маса во ресторан, машкото седи спроти дамата или на нејзината лева страна;
 • Послужувачот (келнерот) секогаш го повикува господинот;
 • НИКОГАШ  не почнувајте со јадењето додека не се послужат и другите;
 • Господинот ја поздравува дамата потстанат;
 • Доколку вашето јадење доцни дозволете им на другите да отпочнат со јадењето;
 • Доколку поканите друштво во ресторан, претходно секогаш резервирајте маса;
 • Гостите во ресторан не си точат сами вино;

 

 

 • Кога сте во друштво на дама, секогаш вие (господинот) платете ја сметката. Доколку сака дамата да партиципира тоа направете го надвор од ресторанот;
 • Потрудете се да не бидете последниот кој ќе остане на масата да јаде или пие;
 • Доколку не пиете алкохол слободно можете да наздравите и со вода;
 • За време на здравица не е пристојно да се јаде;
 • Додека ручате, лактите не ги наслонувајте на масата;
 • Помеѓу два ганга (изнесување на храна), рацете не ги држете на масата;
 • Платнената салфета се чува на скутот, а не околу вратот;
 • Чашите за вино се држат за столчето, со помош на три прсти;
 • Во ресторан господинот ја бира масата, но во договор со дамата;
 • Господинот не треба да седне додека дамата не се смести удобно;
 • Господинот порачува пиење и храна, но претходно се консултира со дамата;
 • Доколку послужувачот (келнерот) не и стави за пиење на дамата, тоа треба да го стори господинот;
 • Во ресторан дамата не треба да си ја поправа шминката или косата. Сепак, доколку има потреба тоа да го направи треба да оди во тоалет;
 • Кога дамата ќе стане да оди во тоалет, господинот треба да стане и да и ја повлече столицата, исто така и кога ќе се врати повторно треба да стане и да и ја повлече столицата да може удобно да седне;
 • Доколку за време на јадењето ви се случи да ви падне прибор или храна на маса или на под, послужувачот (келнерот) е должен тоа да го расчисти и да донесе нов прибор. Вие немојте тоа да го правите. Исто така немојте да се извинувате или да се правдате. За ова на крајот наградете го послужувачот (келнерот);
 • На крајот од престојот во ресторанот, послужувачот (келнерот) наградете го доколку коректно си завршил работата;
 • Бакшишот обично изнесува 10% од сметката, доколку е заслужен.

 

 

Слични написи