НАЈСКАПОТО КАФЕ ВО СВЕТОТ ЧИНИ И ДО 100 ДОЛАРИ ЗА ШОЛЉА

by ugostitelstvo.mk

Кафето е омилен пијалок на многумина, кои се подготвени да платат добро за да уживаат во неговата арома и вкус. Сепак, дали би дале точно 100 американски долари за шолја кафе?

Можеби не сте знаеле, но Kopi luwak е најскапото кафе во светот. Главниот фактор на неговата висока цена е необичниот начин на производство. Имено, таа е направена од зрна кафе од изметот на животно од Индонезија, слично на мачка, а се нарекува цивет.

Затоа ова кафе се нарекува и „измет од мачки“. Со текот на времето, тој се собира, преработува и се претвора во кафе, што подоцна кафулињата го наплаќаат скапо: од 35 до 100 долари за чаша, во редовна кафе-продавница. Од друга страна, во САД, „обичното“ кафе се наплатува од 2 до 5 долари, како и низ целиот свет.

Значи, ако ги земеме двете највисоки цени, тоа значи дека Kopi luwak е 20 пати поскапо од „обичното кафе“.

Она што исто така влијае на цената е масовната побарувачка што доведува до недостаток, потоа различните вкусови, необичен начин на производство. Ако, пак, одлучите да купите пакет кафе за домашна употреба, половина килограм чини од 100 до 600 долари, во споредба со „обичното кафе“, чија цена е од три до 10 долари за 500 грама.

Доколку го консумирате ова автентично кафе, препорачливо е да не додавате шеќер, млеко или шлаг, бидејќи нема да можете да го почувствувате неговиот вистински вкус. Исто така, бидете внимателни што купувате, бидејќи има многу измами на Интернет. Покрај тоа, околу 70% од ова продадено кафе- не е 100% автентично.

Во југоисточна Азија овие зрна се сметаат за „златни“.

Слични написи