Во кои земји оставање бакшиш на келнерот се смета за навреда?

by ugostitelstvo.mk

Ако одите неподготвени, давањето бакшиш може да биде незгодно искуство. Без разлика дали сте во такси, ресторан или хотел, може да се очекува да оставите дополнителни пари за добиената услуга. Од друга страна, во некои земји, бакшишот може да предизвика непријатна реакција. Затоа, пред да патувате, секогаш бидете информирани за правилата за оставање бакшиш, а денес споделуваме со вас неколку упатства за некои дестинации.

САД

Парите продолжуваат да се користат широко во САД, делумно заради леснотијата со која се остава бакшиш. Персоналот во кафулиња, барови и ресторани тука навистина заработува од бакшиш, затоа секогаш имајте банкноти од 1,5 до 10 долари во вашиот паричник. Се разбира, ќе му оставите на келнерот 15% од вредноста на сметката, па дури и 20% во луксузните ресторани. Таксистите очекуваат 15 проценти за услугата, или 20 проценти ако ви помогнат со багаж. Во хотелите во кои платите се слаби, треба да оставите еден долар за персоналот за чистење.

Јапонија

Ако не сте против културата на парични награди и бакшиш, Јапонија е местото за вас. Во повеќето ресторани во оваа земја, сметката ќе ја платите на главниот каса, а не на келнерот. Оставањето бакшиш дури може да се смета за навредливо. Единствениот случај во кој оставањето пари може да се смета за прифатлив е водичот. Сепак, не треба да ставате пари во неговите раце, затоа што ова се смета за навредливо. Наместо тоа, спакувајте ги парите во убав плик, но не повеќе од 10 проценти од вредноста на турата. Потоа дискретно, со наклон можете да го предадете на вашиот водич.

Јужна Африка

Ако бакшишот не е пресметан во сметката, вообичаено е да оставите помеѓу 10 и 15 проценти од неговата вредност. Додека паркирате, честопати луѓето во униформа (или неформални помагачи) ќе ве упатат кон првиот бесплатен простор за паркирање. Добра идеја е да ги наградите овие „чувари“ со 5-10 долари кога ќе се вратите во автомобилот. На бензинските пумпи, мора да оставите иста количина на вработени како полнат гориво место вас.

Дубаи

Ако сте во ресторан или кафуле што не е дел од вашиот хотел, на вашата сметка е вклучен бакшиш, ова е директно кршење на законот (истото важи и за Абу Даби). Оваа практика беше забранета пред повеќе од 10 години, бидејќи не е во согласност со заштитата на потрошувачите. Бакшиш не се очекува, но келнерите и таксистите ќе ви се заблагодарат ако го примат. Повеќе бакшиш обично се дава за време на Рамазан. Во овој период, негрижата на келнерите и лошата услуга е поголема, со оглед дека луѓето работат цел ден на празен стомак, без храна и вода.

Австралија

Поради високите плати во хотелите и рестораните, како и фактот дека „таксата за опслужување“ веќе е вклучена во сметката во ресторани и кафулиња, повеќето Австралијци не оставаат често бакшиш. Затоа не треба да го направите ова, освен ако не сакате да покажете дека сте крајно задоволни од услугата. Бакшиш во Австралија не е обврска туку награда. Во секој случај, келнерите со задоволство ќе го прифатат бакшишот. Состојбата е различна со туристичките водичи и овде се очекува бакшиш.

Тајланд

Не се очекува бакшиш во оваа земја кога купувате храна и пијалоци од улични тезги. Во кафулињата и рестораните, сепак, треба да оставите пари. Во Бангкок таксистите честопати возат без такси, во тој случај секогаш ја бараат цената пред да се качат. Ако седите во такси со апарат, тогаш за време на плаќањето можете да ја заокружите сумата.

Малдиви

Иако Малдиви има своја валута, бакшишот обично се остава во долари. Ако имате 10 процентен бакшиш во сметката во ресторанот во хотелот, не заборавајте да ја оставите таа сума во готово. Ако плаќате со картичка, скоро е сигурно дека парите нема да стигнат до келнерот. Бидејќи хотелите се изолирани, изградени на мали ненаселени острови, хотелските работници честопати со месеци се одвојуваат од своите семејства и обично добиваат многу ниски плати. Секој бакшиш ќе им значи нешто.

Чешка

Културата на давање бакшиш е во транзиција во Чешката , особено во Прага. Традицијата за заокружување на сметката, која е најблизу до 10 куни и станува се поретка. Поради големиот прилив на туристи од Запад, практиката да се остави бакшиш вреден 10% од сметката станува сè попопуларна. Вреди да се спомене дека работата на келнерите е една од најниските платени професии во Чешка. Со оглед на тоа што заработуваат во просек од околу 5 евра на час, келнерите ќе ја прифатат бакшишот со благодарност.

Извор: BLITZ

Слични написи