Пет начини да ја збогатите порачката

by ugostitelstvo.mk
келнерка

Вкрстената продажба e најлесeн начин како да направите повеќе приход во Вашиот бар или ресторан. Но, прво мора да го разберете значењето на овие термини. Вкрстена продажба е кога препорачувате сличен или бесплатен производ на Вашите гости. На пример, ако се јавите во пицерија да порачате пица со кулен, вработениот на телефон може да Ви предложи да купите и некој од нивните нови призводи за многу пристапна цена. Надополнувањето од друга страна се јавува кога на гостите ќе им се понуди “премиум” верзија од производот. Ова се случува кога барменот ќе предложи подобар (или многу поскап) пијалок на гостите.

Лесно е да се види дека вкрстувањето и надополнувањата навистина можат да помогнат во зголемувањето на продажбата. Но, како можете да ги користите овие техники  во вашиот бар или ресторан? Прочитајте и ќе научите вкрстени и тактики за надградување што успеваат.

Обучете ги вашите послужувачи:

Погрижете се вашите послужувачи и бармени да знаат колку се важни вкрстувањето и надополнувањето на услугите. Објаснете им ги производите од менито кои може да се поврзат за да се нудат заедно, и дадете им примери кога надградбата може да биде соодветна.

Бидете конкретни:

Само кажете “Дали би сакале и салата со пијалокот?” наместо “Нашата витаминска салата ќе оди одлично со Вашето предјадење”послужувач ниди вино

Не навалувајте:

Вашите гости се обидуваат да уживаат во Вашиот бар или ресторан, тие не сакаат да се чувствуваат како да се во салон за автомобили. Иако предлозите се добредојдени, погрижете се Вашите послужувачи да знаат кога да се повлечат.

Давајте препораки:

Ова е најдобрата можност! Кога гостинот не може да се одлучи или пак воопшто не знае што сака да порача, послужувачот може да надополни со предложување на најскапите ставки од менито.

Бидете корисни:

Вкрстувањето и надополнувањето нема да бидат успешни ако мислите само на крајната цел. Имајте ги и гостите на ум. Послужувачите треба да препорачаат работи за кои мислат дека гостите ќе уживаат во нив.

Имајќи ги овие факти на ум, можете да ги користите вкрстувањето и надополнувањето заедно за да го направат вашиот бар или ресторан повеќе профитабилен.

Слични написи