Еден поинаков зачин

by ugostitelstvo.mk
allspices

Во кулинарската уметност, allspice е зачин кој се добива од растението Pimenta dioica кој е член на фамилијата primento. Овој зачин се користи во јадењата кои се приготвуваат на Карибските острови, Блискиот исток и Латинска Америка. 

Кога станува збор за вкусот на allspice тој е многу идентичен со оној кој го има циметот и каранфилчето, токму поради овој вкус може да се користи како главен зачин во многу десерти но и главни јадења. Употребата на зачинот речиси и да нема граници, allspice зависно од јадењето можете да ги користите целите сушени плодови, но доколку јадењето бара тие да бидат измелени истите можете мноу лесно да ги измелете и да го зачинете вашето јадење. Напоменавме дека allspice се користи како главен зачин во десерти и главни јадења, а токму таа улога ја има во Jamaican jerk chicken. 

allspice
Доколку сакате да подготвите јадење во кое ви е потребен токму овој зачин, а во моментот го немате, мoжете сами да го направите доколку измешате подеднаква количина на мелен цимет, каранфилче и морско оревче. Верувајте дека на крајот од јадењето вашите пријатели незапирливо ќе ве прашуваат која е тајната состојка која ја имате користено во подготовката на јадењето.

Слични написи