Што е молекуларна гастрономија?

by ugostitelstvo.mk

Молекуларната гастрономија е гранка од гастрономијата која се фокусира на физичките и хемиските процеси кои се јавуваат при готвењето.

Овие процеси и интеракции се истражуваат и манипулираат за да дадат вкусни, функционални и уметнички резултати. Техниките на молекуларна гастрономија обично ги применуваат рестораните или со нив готвачитите експериментирааат во своите домов.

Молекуларна гастрономија наспроти Гастрономијата.

Гастрономијата е дисциплина што ја опфаќа и молекуларната гастрономија. Молекуларната гастрономија, како наука за храната, се занимава со физичкиот, биолошкиот и хемискиот состав на состојките. Сепак, се занимава и со тоа како составот на намирниците се однесува за времето на приготвувањето, исхраната, расипувањето и безбедноста на храната. Ова се однесува како на индустриското така и на масовното производство. Намерата на молекуларната гастрономија е исто така да се експериментира при припремата на јадењата во рестораните и во домовите.

Како функционира молекуларната гастрономија?

Молекуларната гастрономија функционира така што при готвењето се случуваат интеракции на различни состојки кои предизвикуваат различни ефекти. Секој рецепт има основни физички, биолошки и хемиски механизми кои прават оброкот да испадне како што е замислено.

Пример за молекуларна гастрономија: 

Надувано Суфле,  наместо да стане како палачинка како резултат на протеините што ги сочинуваат белките, кога ќе се изматат белките, се создаваат ситни воздушни меурчиња, кои при загревање се шират. Комбинацијата од протеините од јајцето и воздушните меури со загревање прават надувување и се добива надувано суфле.

Суфлето е вообичаен рецепт, но молекуларната гастрономија се обидува да истражи нови и иновативни механизми за да се добијат поатрактивни резултати.

Sous Vide

ОПРЕМА ЗА SOUS VIDE ТЕХНОЛОГИЈА

 

Неколку Молекуларни техники

Емулзификација
За да создаде пена која се топи во устата, можете да користи рачен блендер за да се измеша соја лецитин со некоја  избрана состојка.

Сферификација
Сферификацијата е процес на создавање меки, крцкави сфери кои личат на бисери или јајца од кавијар. 

Лепење месо со трансглутаминаза
Трансглутаминазата, или лепак за месо, е ензим кој често се користи за поврзување на парчиња месо, пилешко или  филе од риба. Може да се користи за да се направи мазна комбинација од различни видови месо.

Гелификација
Користејќи средства како што се агар агар или карагенан, можете да се трансформираат течностите и течната храна во гелови. 

СуВид техника
СуВид  е техника со која храна се вакумира во пластични кеси и потоа бавно се готви  на одредена температура во водена бања или комбинирана печка-Конвектомат.

Деконструкција
Оваа техника вклучува разградување на елементите на оброкот и повторно соединување за време на презентацијата. 

Претворање на течности во прав
Течностите со висока содржина на масти можат да се претворат во прав со користење на малтодекстрин, супстанција слична на скробот.

Хартија што се јаде
Интересна димензија на јадењата се додава со користење на хартија за јадење. Оваа хартија може да се направи со компир, скроб и соја. 

Моментално замрзнување
Користејќи течен азот, може веднаш да се замрзне храната. Овој моментален процес на мрзнење ја зачувува текстурата на храната и не создава големи ледени кристали. 

 

Кој е таткото на молекуларната гастрономија?

Унгарскиот физичар Николас Курти и францускиот хемичар Ерве Ова, го измислиле терминот „молекуларна гастрономија“. И покрај тоа што тие признаваат дека природното проучување на готвењето е стара практика, тие поставиле посебна дисциплина за изучување на готвењето во рамките на гастрономијата, која главно се занимава со преработка на храната на друго ниво.

Зошто е важна молекуларната гастрономија?

Молекуларната гастрономија е важна затоа што ги премостува социјалните, уметничките и техничките последици од подготовката на храната. Со проучување на науката зад различни кулинарски процеси или најчесто користени методи, готвачите и научниците можат да разберат зошто се случуваат одредени појави при приготвувањето.

Молекуларната гастрономија, исто така, може да ги потврди или побие последователните традиционални кулинарски теории. 

На пример, претходно се сметало дека јагодите ќе го изгубат вкусот доколку се мијат.

Молекуларната гастрономија им овозможува на готвачите, научниците да експериментираат со техниките на приготвувањена  хранта и, во многу случаи, да создадат искуство на кулинарски иновации и задоволство.


hotelska oprema


Дали е безбедна молекуларната гастрономија?

Да, молекуларната гастрономија генерално се смета за безбедна, особено кога експерименталните креации на оброците се консумираат умерено. Тоа дополнително зависи од состојките што се користат. На пример, природните емулгатори и хидроколоиди (згуснувачи), како желатин или агар агар, се безбедни за консумирање. Од друга страна, поевтините емулгатори, како лецитинот од соја, имаат потенцијални несакани ефекти како надуеност и гадење. Сепак, секој молекуларно приготвен оброк користи  мала количина на хемикалии, а поединците ги консумираат овие јадења треба ретко тоа да го прават. Постои ограничена изложеност на потенцијално небезбедни состојки и мала е веројатноста дека ќе се појават долгорочни несакани ефекти.

Угостителство.мк

Слични написи