Што претставува GN 

by ugostitelstvo.mk
GN

Кога барате опрема за угостителство, често ќе видите производи означени со број „GN“. GN е кратенка за Gastronorm, што се користи за мерење на големината на послужавниците, тавите и контејнерите и друг вид на садови што се создадени според индустриски стандард.

Гастронормалните големини биле креирани од Комитетот за европски стандарди како начин за стандардизирање на големини на садови во угостителството. Тие се дизајнирани да помогнат да се олесни, претставувањето на големините на опремта за угостителството за крајниот потрошувач.

Има 9 различни големини, кои се базираат на надворешните димензии на садовите. Садовите со GN димензии се достапни во различни длабочини, што им овозможува да се користат за широк спектар на прехранбени производи и во различни делови на опрема.

Достапни се различни материјали, бидејќи садовите Gastronorm не се користат само за загревање. Тие се користат и за складирање при ладење, прикажување на храната за самопослужување и складирање топла храна за сервис. Тие се генерално изработени од нерѓосувачки челик, поликарбонат, меламин, полипропилен, па дури и порцелан, што значи дека има тава со гастонорма која одговара на сите потреби за складирање или прикажување.

Друга корисна придобивка од користењето тави Gastronorm е тоа што тие се модуларни по дизајн. На пример, може да имате сад со големина 1/1 GN. Ова може да се наполни со сад 1/1 GN. Или може да се наполни со 2 x 1/2 GN садови; или 1 x 1/2GN сад и 2 x 1/4 GN сад; или дури 6 x 1/6 GN садови. Бидејќи сите садови gastronorm се засноваат на фракции, можете флексибилно да ги комбинирате за да одговараат на вашите потреби.

Големина     Димензии

GN 1/1 530 × 325mm Full GN
GN 1/2 325 × 265mm Half GN
GN 1/4 265 × 162mm Quarter GN
GN 2/1 650 × 530mm Double GN
GN 1/3 325 × 176mm 1 Third GN
GN 2/3 354 × 325mm 2 Thirds GN
GN 2/4 530 × 162mm  
GN 1/6 176 × 162mm  
GN 1/9 108 × 176mm  

Gastronorm потекнува од Швајцарија, во текот на 1960год  различни здруженија се собрале и се договориле за стандардни димензии нате подвижни кујнски влошки и садови како што се тави, послужавници, како и други кујнски прибор и опрема.
Целите на стандардот биле да се максимизира искористувањето на капацитетот во рерните и фрижидерите со изработка на прибор во компатибилни квадратни големини кои не оставаат неискористени агли. Стандардот првпат бил формализиран на 17 ноември 1964 година кога се собрале различни швајцарски хотелски здруженија и се договориле за основната метричка големина од 530 × 325 mm. И покрај првичниот скептицизам од страна на готвачите кои тврдат дека „гастрономијата не може да се стандардизира, форматот Gastronorm (GN) оттогаш се здобил со светско признание и се користи од  мнозинство производители на опрема и корисници на професионални кујни ширум светот.

 


hotelska oprema


 На 15 декември 1993 година, форматот беше усвоен од страна на Европскиот комитет за стандардизација во стандардот EN 631-1: 1993 година „Материјали и артикли во контакт со прехранбени производи – Угостителски садови – Димензии на садови“. Денес речиси целата професионална европска опрема за кујна е изградена според стандардот гастронорма, овозможувајќи флексибилност на кујнските операции низ Европа кога станува збор за планирање, пренос, испорака, складирање и производство.

угостителство.мк

Слични написи