Како Португалија им се обраќа на туристите од Велика Британија

by ugostitelstvo.mk

Visit Portugal, започна нова кампања, која директно им се обраќа на туристите од Велика Британија.

Здраво Британија, тоа сум јас, утре. Kампањата се фокусира на одговорен и одржлив туризам во 2021 година, додека пораката е повик да се откријат нови начини на патување поврзани со одржливиот туризам со цел да се заштити она што ни го дала природата.

„Утре е денес. Ајде да се промениме денес и ќе продолжиме да патуваме утре. Ова е повик за обединување. За колективната свест и волјата на овие дестинации да го заштитат даденото од природата и кое е суштината на нивниот идентитет. Оваа природа, која ги заслепува патниците, ќе се одржи само ако секој е одговорен за привлекување посвесни посетители “. Ова е наративот за кампањата.

Пораката #CantSkipT Tomorrow, раскажана како наратор од мало дете што прифаќа перспектива „утре“, е повик да се откријат нови начини на патување поврзани со колективната совест за да се заштити она што ни го дала природата. Оваа важна порака за подобра иднина е развиена од поемата „Verdes são os campos“ (Полињата се зелени) од Зече Афонсо, создадена од песна на Луис Ваз де Камјес.

Интересно во врска со кампањата е тоа што таа директно се однесува на една целна група, како и продолжување на новата парадигма за туризам насочена кон одржлив развој. Кога и се обраќаме директно на една целна група, тогаш пораката е лична и персонализирана и единствена, бидејќи секоја целна група има различни мотиви за патување, како и начин и култура на живеење.
Секако, со овој вид комуникација, нема да се обраќаме до секоја целна група, туку до главните емотивни пазари. Ова видео е преведено на повеќе јазици, што е клучно за оваа кампања.

Патем, ова е продолжение на кампањата, додека слоганот #CantSkipTomorrow, е варијација на оригиналната порака #CantSkipHope, за првпат лансирана од, Посетете ја Португалија кога пандемијата во 2020 година го повика светот да запре, да застане и да сонува да патува во нивната земја во на иднината. Исто така, кампањата се базира на глобалните упатства на Светската туристичка организација кои укажуваат на тоа дека патниците, откако ќе се ублажи заканата COVID-19, ќе и овозможат на индустријата да се редефинира на уште посилен и поодржлив начин од кога било досега.

Минатата година, Португалскиот национален туристички одбор објави клучна тригодишна рамка (2020-2023) на која треба да се работи за да се постигне поширока стратегија предводена од владата да ја направи Португалија една од најодржливите туристички дестинации во светот до 2027 година.

ugostitelstvo.mk

Слични написи