Се чека снегот, барем малку, да му помогне на туризмот.

by ugostitelstvo.mk

Сите очи на туристичките работници се вперени кон небото, дали и колку ќе заврне снег, за да колку-толку се привлечат туристи. Поголем снег и туристи очекуваат скијалиштата во Маврово, Попова Шапка, Пелистер, но и хотелите во Берово, во Крушево, како и во други места каде што природата, особено во зима, ги привлекува туристите. Хотелиерите се надеваат дека зимската идила, барем делумно, ќе го победи стравот од пандемијата.

Владата долго време ги држеше во неизвесност ски-центрите, за да конечно на 1 декември ја објави веста со која даде зелено светло за протоколот, според кој скијачките центри може да работат.

Според протоколите, пред билетарниците, жичниците и ски-лифтовите ќе има редарска служба за да се обезбеди задолжителното растојание од 1,5 до 2 метри меѓу туристите, а угостителските објекти на терените ќе работат само на отворен простор и со шалтерска продажба со прибор за еднократна употреба.

Целиот текст на:       СЛОБОДЕН ПЕЧАТ

Слични написи