ОЗОНОТ – РЕШЕНИЕ ЗА ЗАШТИТА И ПОДОБРУВАЊЕ НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО ВРЕМЕ НА ИНФЕКЦИИ И ПАНДЕМИЈА

by Goran Damcevski

Озонот (активниот кислород) е најсилното познато природно средство за дезинфекција што го создава природата за прочистување на воздухот и водата на Земјата, а најпознат процес на неговото природно создавање се грмотевиците.
Според сите истражувања, Озонот за кратко време ги уништува сите вируси и бактерии во нашето опкружување и е 600 пати посилен од хлорот, без да му наштети на човечкото тело.
Стапката на успех на вируси и бактерии со Озон е 99,99%.

СТЕРИЛИЗАЦИЈА И ДЕЗИНФЕКЦИЈА СО ОЗОН

Процесот на стерилизација и дезинфекција со озон се рефлектира во ослободување на три атоми на кислород. Со оксидацијата, тие се распаѓаат и целосно го уништуваат клеточниотѕид на вирусот или бактеријата и напаѓајќи ги клеточните мембрани и протеинските лушпи, тие директно ги уништуваат нивните РНК и ДНК.

ВАЖНО ЗНАЕЊЕ ВО БОРБАТА ПРОТИВ ВИРУСИТЕ И БАКТЕРИИТЕ

Истражувањата потврдуваат дека вирусите и бактериите во природата можат да преживеат на тврди површини од неколку часа до 5 дена, но дека на отворено, самата инфекција се јавува во само 10% од случаите. Контаминирајќи ја облеката и обувките со вируси и бактерии ви ги внесувате во затворени простории и со тоа го продолжуваме нивното време на преживување и ја зголемуваме можноста за инфекција на 90%.

Вирусите и бактериите се лепат на сите работни и неработни површини низ воздухот во затворен простор, поради што е исклучително важно да се стерилизираат и дезинфицираат затворените простори, посебно за време на пандемијата.

Најефективното средство за уништување на сите вируси и бактерии во затворен простор е ОЗОНОТ.

Озонот, односно активниот кислород, докажано ги уништува следните штетни микроорганизми:

Бактерии:
Bacillus atrophaeus, Bacillus anthracis (Антракс), Escherichia coli, Salmonella choleraesuis, Staphylococcus aureus отпорен на метицилин (MRSA), Pseudomonas aeruginosa, Салмонела тифимуриум, туберкулозен бацилос

Вируси:
вирус на грип А, вирус на птичји грип H5N1, вирус на свински грип H1N1, вирус на херпес, вирус на вациниа, аденовирус.

Мувла:
Aspergillus niger, Stachybotrys chartarum (црна мувла), треба да се напомене дека Светската здравствена организација (СЗО) верува дека мувлата е причина за 60% од сите алергии!

Високото ниво на ефикасност на дезинфекција на воздухот со употреба на озон е потврдено од голем број реномирани светски институции и независни лаборатории, како што се, на пример, американската Администрација за храна и лекови (FDA) или швајцарската лабораторија SGS.

TEKNOZONE OZONE GENERATORS

 

КАКО РАБОТАТ АНЈОНИТЕ

Анјон или како што често се нарекува „витамин во воздухот“ е дел од атомот. Благодарение на неговиот негативен полнеж, тој ги неутрализира микроорганизмите со позитивен полнеж, како што се вируси и бактерии. Количината на анјони е голема во шумите, во планините и покрај морето, поради што се чувствуваме свежи на такви места.

Затоа лекарите препорачуваат да одат на такви места.
Денешното модерно време нè ограничи на движење во затворени простории каде присуството на анјони е мало. Анјоните се антиоксиданси кои нè штитат од ефектите на слободните радикали и спречуваат развој на бактерии, вируси и габи. Тие го намалуваат ризикот од рак, ја намалуваат количината на холестерол во организмот, штитат од срцев и мозочен удар итн.
Анјоните се неопходни за човечкото тело.
Поради своите карактеристики, озонот се користи повеќе од 100 години. Првично, се користел како средство за дезинфекција на водата за пиење, што е доста вообичаено денес, со оглед на неговите предности во однос на хлорот. Исто така, озонот долго време се користи за дезинфекција на водата во фармацевтската индустрија и медицината. Покрај тоа, озонот на најефикасен начин, целосно природно и безопасно го прочистува и дезинфицира воздухот во затворените простории. Имено, озонот не е ефикасен само за дезинфекција на воздухот, туку делува и во порите на сите предмети и материјали во просторот, како што се завеси, теписи, ѕидови,тапети, ќебиња и тн.

Но, освен што се создава природно, озонот може да се произведува и со употреба на озонерите. Турската компанија TEKNOZONE е производител на иновативни уреди за прочистување и дезинфекција на воздухот и просториите. Воздухот во затворените простории третиран со озонерите е свеж и има пријатен мирис, а дезинфекциониот ефект како резултат на користење на озонатор во голема мера придонесува за намалување на здравствените ризици. Притоа, озонот ефикасно ги отстранува молекулите на супстанциите што предизвикуваат лош мирис, бактерии, вируси, габи, мувла и спори на мувла и алергени. Стандарден прочистувач на воздухот не може да навлезе во порите на материјалот, така што со користење на уреди од ваков тип, заканите во форма на вируси, бактерии, габи и сл. сè уште остануваат во воздухот.
До колку се користат разни хемикалии за дезинфекција кои испаруваат и остануваат во просторот, по нивната употреба, воздухот ќе треба да се прочисти со вентилација, но штетните испарувања честопати се остануваат подолго време.
Разликата помеѓу озонерите на TEKNOZONE и другите озонерите е во брзата трансформација на озонот назад во кислород и во квалитетот на прочистување на воздухот (по процесот на оксидација не остануваат честички во просторот). Во споредба со другите методи, озонерот не зафаќа или камуфлира чад од цигари и разни други непријатни мириси користејќи други опасни хемикалии. Тој  раствора честички од мирисот, не камуфлирајќи го проблемот, туку ефикасно решавајќи го, без да ги загрози животната средина и здравјето.

Озонерите на TEKNOZONE се наменети за :  Хотели  Болници, Школи, Градинки, Домови за стари лица, Индустриски и станбени објекти.

Принципот на работа на озонерот:
(подетално е објаснето во уптството за употреба на секој производ)

Озонерот се пушта да произведува озон во просторијата без присуство на луѓе или животни, зголемената, концентрација на озон во воздухот во просторијата предизвикува дезинфекција и дезодоризација на воздухот, ѕидовите, подовите, тавани, мебелот како и на останатите разни материјали.
Озонот (О3) се претвора во кислород (О2), со истовремено филтрирање на воздухот. Воздухот во просторијата станува свеж, миризлив и апсолутно без ризик по здравјето на луѓето и животните.

Озонерите на TEKNOZONE отстрануваат бројни непријатни мириси од просториите како што се, мирис од цигари, кујнски мириси, мирис на пржено масло или риба, животински мириси (од домашни миленици, итн.), мириси на урина итн.

          

TEKNOZONE OZONE GENERATORS

 

Озонерите на TEKNOZONE имаат широка примена:

  • Дезинфекција на болници и операциони сали,
  • Отстранување на мувла во винарските визби и поплавените згради,
  • Продолжување на свежината на зеленчук и овошје,
  • Отстранување на непријатни мириси во области каде имало пожар и во кујни, итн.
  • Хотелски соби, канцеларии
  • Станбени простории.

ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ВОДАТА

Водата што ја користиме за пиење и готвење е често загадена – озонерот е уред што може да прочистува вода и да отстранува разни загадувачи. Овој уред ја намалува заматеноста на водата и успешно ги отстранува железото, манганот и сулфидите. Иако водата обично се дезинфицира со хлор, Озонот има до 600 пати посилен ефект и делува до 20 пати побрзо. За разлика од хлорот, озонот не остава штетни нуспроизводи во водата.

ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ХРАНАТА

Прехранбени производи – овошје, месо, зеленчук, житарици, риба и морски плодови – можат да бидат контаминирани со разни пестициди, ѓубрива, антибиотици, хормони и други штетни материи. Со конзумирање на оваа храна, нема да развиеме никакви симптоми на краток рок, но тие го оштетуваат нашето здравје и го ослабуваат нашиот имунитет на долг рок. Затоа е исклучително важно да се исчисти храната од овие штетни материи со помош на озонатори пред да се консумира. Миењето овошје и зеленчук во озонирана вода ја продолжува нивната свежина и издржливост.

СТЕРИЛИЗАЦИЈА НА ПРЕДМЕТИ, ОБЛЕКА И ОБУВКИ

Со озонерот можеме да стерилизираме и дезинфицираме други предмети, облека и обувки што се наоѓаат во нашето домаќинство или да ги донесеме, особено садови и ќебиња. Озонерот е идеален и за отстранување на непријатни мириси во фрижидерот.

Озонерот може да се стави на маса, под или да се постави на aид. Апаратот е лесен за ракување. Уредот има ергономски дизајн, работи тивко и ефикасно. Уредот нема филтри или потрошни делови што треба да се заменат.

УГОСТИТЕЛСТВО.МК

Слични написи