ПОВЕЌЕ ОД 50 ПОРАНЕШНИ АФРОАМЕРИКАНСКИ СОПСТВЕНИЦИ НА „МЕКДОНАЛДС“ ФРАНШИЗА ГО ТУЖАТ ГОЛЕМИОТ ЛАНЕЦ НА РЕСТОРАНИ

by ugostitelstvo.mk

Причината за судските процеси е што, како што наведуваат, компанијата ги испратила да работат во помалку профитабилни ресторани и затоа што не им давала иста поддршка и можности како сопствениците кои се бели.

Поранешните сопственици со афроамериканско потекло, 52 од нив, кои поседуваа околу 200 ресторани на Мекдоналдс и кои беа принудени да ги продаваат во текот на последната деценија, бараат обештетување од четири до пет милиони долари по ресторан, се наведува во тужбата.

Тужбата е поднесена оваа недела во федералниот суд во Чикаго, каде се наоѓа седиштето на компанијата „Мекдоналдс“.

Во тужбата се тврди дека компанијата испратила франшизи кои имале афро-американско потекло во ресторани во градските населби со помал обем на продажба и повисоки трошоци за безбедност и осигурување. Компанијата ќе им обезбеди неточни финансиски информации или ќе ги брза да донесат брза одлука кога ресторанот ќе стане достапен, се наведува во тужбата.

Мекдоналдс ги негираше обвинувањата.

„Не само што категорично ги отфрламе обвинувањата дека овие франшизери не биле во можност да успеат поради каква било форма на дискриминација од страна на Мекдоналдс, туку сме сигурни дека фактите ќе покажат колку сме посветени на различноста и еднаквите можности на системот на Мекдоналдс, преку нашите франшизи, добавувачи и вработените “, се вели во соопштението на компанијата.

Оваа компанија веќе има проблематична историја со корисници на франшиза со афро-американско потекло. Имено, активистите во Кливленд бојкотираа четири ресторани во тој град во 1969 година, сè додека „Мекдоналдс“ не ги продаде на сопственици со афро-американско потекло.

Во средината на 90-тите години од минатиот век, компанијата го призна проблемот со нееднаквоста помеѓу белите франшизи и корисниците од афро-американско потекло и презеде одредени чекори за да се поправи оваа ситуација, но сепак имаше тужби за дискриминација.

ПАРИ

Слични написи