Домашните туристи само ја ублажија штетата во туризмот

by ugostitelstvo.mk

Домашните туристички дестинации беа многу посетени ова лето од македонските граѓани, но тешко е да се каже колку домашните туристи може да ја надоместат штетата во туризмот поради коронавирусот, велат туристичките работници. Падот во приливот во туризмот е 34, 38 проценти.

Поради недоаѓањето на странски гости туризмот во Македонија претрпе штети, но колкави ќе бидат тоа ќе се знае на крајот од септември кога ќе заврши сезоната , велат туристичките работници.

Според Државниот завод за статистика за првиот квартал од годината вкупниот пад од приливот од туризмот во државната каса е 34, 38 проценти.

Во Охрид, кој традиционалано е најатрактивна домашна дестинација, според Асоцијацијата на хотелиери во Мaкедонија(ХОТАМ) странски туристи имаше единствено од регионот, но нивниот број е занемарлив.

Изостана доаѓањето на Холанѓаните, Германците и другите традиционални гости од странство поради рестрикциите со кои Македонија беше прогласена за ризична земја.

Сетоа ова ја смени структурата на гостите па така во Охрид преовладуваше домашниот туризам, а за оваа дестинација најмногу се определија младите луѓе. Втората половина на јули па се до крајот на август и покрај епидемијата и појаватата на нови жаришта на зараза кои ги следеа нови рестрикции поминаа во знакот на голем број туристи.

Целиот напис на,

РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА

Слични написи