Што не смее никогаш да изговори персоналот во ресторан?

by ugostitelstvo.mk

Се разбира дека квалитетот на храната е важен, но нема ништо полошо од услугата на персоналот која ги оттурнува гостите од ресторанот. Ако келнерите или хостесите разговаат со гостите на погрешен начин, гостинот најверојатно нема повторно да се врати. Тогаш, што треба да прави персоналот, или поконкретно, што не треба да се зборува со госите?

Дали сеуште го јадете тоа?”
Сите сакаат да се почувствуваат добедојдени, меѓутоа, со ова им соопштувате на гостите дека се што сакате, тие конечно да завршат со оброкот и да заминат.

„Тоа не е возможно.”
Ако гостинот посака маса за 11 гости, „тоа не е возможно“ е најлошиот одговор кој може да го добие. Во најмала мера можете да им кажете дека потребна е консултација со менаџерот. Ако сте доволно учтиви, сигурно ќе најдете заедничка комбинација која ви одговара.

„Дали сакате свежно мелен бибер?”
Повеќето послужувачи ги нудат зачините веднаш по поставувањето на јадењето на масата. Како гостинот да знае што сака, кога сеуште не пробал од храната ?


„Припремањето на нарачката нема да трае долго.”

Ако готвењето сепак трае долго, нема птореба од лажење на гостите. Наместо тоа, може да им предложите мала закуска пред главното јадење и со тоа сите ќе бидат задоволни.

„Дали оставивте место за десерт?”

Невкусен начин за поставено прашање. Гостинот може нема никаков изговор за тоа, а сепак не сака десерт. Доволно е да го прашате дали може да им го покажете менито за десерт.

„Мили! Златни ..”

Никогаш не употребувајте нагалени имиња (деминутиви) за вашите гости. Едноставно не е воопшто професионало, вероватно ќе наидете на гости кои ќе се налутат премногу и веднаш ќе го напуштат ресторанот (со право). Наместо тоа користете „Господине“ или „Госпоѓо“.

„Само еден?”

Ако гостинот сака да јаде сам, послушувачот нема потреба да го потенцира тој факт. Секој одлучува дали ќе јаде во нечие пристуство, или сам во мир.

„Дали имате поситно (се мисли на точно пари за сметката)?”

Доколку гостинот оставил пари за да ја плати сметката, Вие треба да наплатите. Не е негов проблем како.

Затоа, не го прекинувајте во разговорите со неговите пријатели поради неважни работи.

ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО НА ДОБРА УСЛУГА Е ОГЛЕДАЛО НА РЕСТОРАНОТ. ПЕРСОНАЛОТ МОРА ДА ИМА ПРАВИЛА НА ОДНЕСУВАЊЕ И ЗБОРУВАЊЕ. ПОЗИТИВАТА Е ОДЛИЧНА И ЗА ПЕРСОНАЛОТ И ЗА РЕСТОРАНОТ. СЕ ШТО ТРЕБА Е ПЕРСОНАЛОТ ДА СЕ ДРЖИ НАСТРАНА ОД ОВИЕ ФРАЗИ.

Повеќе информации и консултации:

 

 

 

 

Слични написи