Во време на голема загриженост како во наредниот период ќе се развива ситуацијата со ширењето на коронавирусот, долгоочекуваните протоколи за работа на хотелите се веќе донесени.
Со нив се предвидуват бројни правила, кои ќе донест големи промени во хотелското работење, кое стартува веќе од понеделник наредната недела.
Од влезот, преку рецепцијата, до забрана на шведската маса, па се до измени во собите за гостите, се големиот број услови што ќе мора да ги почитуваат хотелските работници.
Според него, протоколите за работа на хотелите се такви какви што се. Ниту една мерка, вели тој, нема секогаш за сите да биде прифатлива и секогаш некому нешто ќе му недостига. Но, смета дека треба да почекаме и да видиме како протоколите ќе функционираат во пракса, а некои работи ќе се решваат и во од.
„Факт е дека ќе имаме и повеќе обврски и повеќе работа. Всушност, сега најголеми добитници ќе бидат оние кои ќе имаат најмали загуби во работењето, односно ќе успеат да покријат најмногу трошоци. Значи, добивки нема да има“, објаснува Блажевски, кој е и прв човек на хотелот „Дрим“ во Струга.

Или, според неговите пресметки, во хотел со 4 ѕвезди во земјава, полупансион за две лица би чинел вкупно околу 50 евра, што е многу пониска цена од претходно, и ќе биде достапна за домашните туристи, кои се очекуваат во многу поголем број од претходно.