ХОТЕЛИЕРИТЕ БАРААТ ДА СЕ ДОНЕСАТ ПРОТОКОЛИТЕ ЗА РАБОТА

by ugostitelstvo.mk


Хотелиерите, угостителите и претствници на туристичките агенции вчера седнаа на заедничка маса со министерот за економија, Крешник Бектеши. Овие сектори кои беа најпогодени од корона кризата имаат голем број барања, кои ќе мора да се разрешат.

Хотелиерите бараат што побргу Владата да ги донесе протоколите за организирање на хотелиерската дејност. Без нив хотелите не би можеле да бидат отворени и да функционираат. А познато е дека Владата најави дека во наредниот период планира да ги отвори хотелските капацитети, како една од мерките на олабавување.

Всушност, она што сега се кажува, е дека хотелите во земјава воопшто и не биле затворени, но со оглед на тоа што беше забрането ресторанското работење, како и работењето на баровите, а забрането е и групирање на граѓани, практично хотелите и не рабoтеа. Ова дотолку повеќе што, заради затворените граници, во земјава нема странски гости, ниту пак, се одржуваа конференции во кои би биле искористени хотелските сали. Дел од хотелските капацитети, пак, како што е познато, се користеа како државни карантини.

РАБОТЕЊЕТО НА ХОТЕЛИТЕ НЕ НИ БИЛО ЗАБРАНЕТО

На состанокот со Бектеши, од Здружението за угостителство и туризам при Стопанската комора на Македонија, нагласиле дека е време Владата да ги донесе протоколите, бидејќи сега се создадоа услови за хотелите да можат да почнат да работат.

Повеќе на : ФАКТОР

 

Слични написи