Дали “зелениот” туризам е иднината на туризмот

by ugostitelstvo.mk

Неколку пати пишувавме за напорите што ги прави UNWTO, Агенцијата за туризам на Обединетите нации за обновување на туризмот.

Иницијативите кои се иницирани, разговорите со владите и повиците за помош на малите и средните туристички бизниси не поминаа без резултати. Иако ова не значи многу за малиот човек кој се бори со откажаните резервации и отплатата на заемот, треба да се нагласи дека UNWTO е една од светските организации, која во време на криза се наметна како многу важен фактор во креирањето политики, барем што се однесува до туризмот.

Најновата иницијатива, потпишана од генералниот секретар на UNWTO, Зураб Поликашвилиш, е повторното започнување на туризмот. Истражувањето спроведено од UNWTO покажува дека ограничувањата за патувањето почнуваат да се олеснуваат во голем број на земји, а владите и приватниот сектор работат заедно за да ја вратат довербата во секторот.

Имено, на петтиот состанок на Глобалниот комитет за криза во туризмот, донесени се упатства за обновување на туризмот.

 

UNWTO – Глобални упатства за рестартирање на туризмот.


Овој важен документ дава план и приоритети за овој сектор во наредните месеци, од обезбедување ликвидност на ранливите компании до отворање граници и координирање на нови здравствени протоколи и процедури.

Во исто време, иновациите и одржливоста продолжуваат да се промовираат. 

Имено, UNWTO започна соработка со Меѓународната финансиска корпорација ( IFC ) за да го охрабри закрепнувањето на туризмот од сегашната криза, истовремено промовирајќи зелено финансирање за подобрување на одржливоста во целиот ланец на вредности на туризмот.Што точно значи тоа?

Во моментов има околу 200.000 хотели ширум светот кои обезбедуваат 18 милиони легла, а планирани се и други 2,4 милиони соби.
Тие претставуваат 1% од глобалните емисии на стакленички гасови и со тоа зголемувањето на одржливоста на овој дел од глобалниот туристички сектор може да даде значаен придонес кон целите за одржлив развој поврзани со климата.

Еден од главните фокуси ќе биде работата со партнерите од приватниот сектор за промовирање на зелено финансирање и споделување искуства за финансирање на одржливи згради.
Значи, една од последиците од „новата нормална“ состојба ќе биде поголема инвестиција и веројатно забрзување на развојот на зелениот туризам.

Особено во Европската унија, која има план до 2050 година нема да има повеќе нето емисии на стакленички гасови и тоа е можно само со големи инвестиции.

Имплементацијата на планот е веќе во тек. Имено, големите компании, доколку сакаат поддршка, мора да обезбедат извештај за тоа како ќе ја усогласат државната помош со европските зелени цели.Конечно, ќе заклучиме со зборовите на генералниот секретар на UNWTO: „Одржливиот туризам повеќе не треба да се смета за посебна ниша. Наместо тоа, оваа пауза во глобалното патување ни нуди шанса да го преиспитаме туризмот и да го направиме целиот сектор поодржлив. Оваа нова иницијатива со IFC ќе обезбеди насоки за одржливи инвестиции во туризмот што го зголемува придонесот на туризмот за цели на одржлив развој “.

Слични написи