Градот Париз го тужи Airbnb заради нелегални реклами

by Goran Damcevski

Градот Париз го тужи за Airbnb заради објавување на 1.000 нелегални реклами за сместување, тоа би можело Airbnb да го чини околу 12,5 милиони евра, изјави Анне Хидалго, градоначалникот на градот Париз .

Според францускиот закон, сопствениците на куќи во Париз можат да ги изнајмат своите имоти на платформите за краткорочен закуп до 120 дена во годината. Огласите мора да содржат регистарски број, за градот да се осигура дека недвижностите не се изнајмуваат за подолг период.

Франција во 2018 година донесе закон со кој компаниите, како што е Airbnb, ќе бидат казнети со парична казна од 12.500 евра за нелегално објавување, што е нова одредба со која Париз ќе се користи во судските процеси против Airbnb, изјави Хидалго.

-Нашата цел е да испратиме силна порака, се со цел да се прекине со неовластените изнајмувања, рече таа.

Неколку градови ширум светот изразија загриженост дека платформите како Airbnb претставуваат нелојална конкуренција на хотелите и дека некои делови од градовите можат да се претворат во стерилни туристички зони.

Од Airbnb рекоа дека ги спровеле мерките кои треба да им помогнат на корисниците од Париз  да ги почитуваат европските правила, но додаде дека правилата во Париз се “неефикасни, во диспаритет и во спротивност со европските правила”.

Франција е втор најголем пазар на Airbnb по САД. Париз, еден од најуспешните градови во светот, е негов најголем самостоен пазар, со околу 65.000 регистрирани станови и куќи за изнајмување.

Слични написи

Leave a Comment