Внимавајте! Гостите го забележуваат секој потег на вашите вработени

by ugostitelstvo.mk

Може да послужувате одлична храна и пијалоци, но ако вашиот персонал не е беспрекорен, тогаш, залудно е се. Не претпоставувајте дека персоналот ја работи одлично работата. Дури и да не ги забележувате нивните грешки, тие дефинитивно ги прават. Но, најчесто гостите се тие кои ги забележуваат нивните лоши потези. Еве неколку примери за „дискретното“ негативно однесување на вработените.

Допир со гостите

Можеби келнерот ќе смета дека му е дозволено пријателски да се поздрави со тапкање на клиентот по рамо, но тој навистина е во заблуда. Гостите обично не сакаат физички контакти.

Допирање на работ од чашата

Ова е строго непрофесионален потег. Кој сака да пие од чаша чиј врв е допиран од туѓи раце ?!

како да држиш чашаДопирање на приборот

Во иста насока, никој гостин не сака да јаде од прибор допиран од персоналот. Приборот мора да се држи само за рачките односно долниот дел.

Хигиената на масите и шанкот

Гостинот веднаш ќе ја забележи нечистата маса. Исто така, тој може веднаш да се посомнева во чистотата на кујната каде се готви неговата храна.

Врвот од шишето да ја допре чашата

Во зависност од тоа каде се чуваат шишињата вино, тие сепак може да бидат валкани. Дури и да не се, клиeнтите не сакаат шишињата да се допираат со нивните чаши.

сервирање виноНе миење на раце

Оваа грешка е несмее да се прости. Ако гостинот забележи дека келнерот кивне, кашла или допира нечисти површини, а потоа не ги измие рацете, најверојатано тоа ќе биде негова последена посета во вашиот ресторан.

Премногу силен мирис

Дали вашите вработени користат многу силен парфем или колонска вода (или полошо, мирисаат на цигари или алкохол) ? Клиентите тоа ќе го забележат, и нема да им се допадне. Тие сакаат да ја мирисаат својата храна, а не персоналот.

Чести лични разговори

Дали вашите вработени имаат навика често да ги озборуваат гостите, или пак да се караат меѓу себе ? Голема грешка. Гостите сакаат да јадат во мир и тишина, а не да ги слушаат драмите на персоналот.

зборување со гостинКористење на вулгарности

Никогаш не смее да се случи да се слушне непримерни разговори во вашиот ресторан!

 

И за крај, што треба да направите за да ги избегнете сите овие работи? Обука! Темелна обука на вашиот персонал кој ве претставува вам и вашиот ресторан. И запоменте, клиентите го гледаат секое движење на врабтените.

 

REGENT HOSPITALITY CONSULTING

Информации и консултации:

02 3119615  |  070267087  |  070217058

[email protected]
www.regenthospitality.org

Слични написи