Човекот во текот на целиот свој живот учи нови работи, некои од книгите, некои од луѓето. Кога станува збор за професионалната надоградба, советите и искуството од оние кои веќе се докажале во одредена професија секогаш се добредојдени.
Кога станува збор за професијата „шеф на кујна“ важно е да се знае дека таа воопшто не е лесна професија како што навидум може да изгледа. Да се стане врвен шеф на кујна е долг и макотрпен процес кој бара учење, почитување на правила, експериментирање. Тоа не е професија која се учи во читална од учебник, туку во кујна.
Иако искуството е важно, постојат некои правила и совети кои сите идни шефови на кујна би требало да ги знаат, но и сегашните треба да ги практикуваат за да можат да се придвижат скалило погоре кон успехот.
Бидете највнимателната личност во кујната
Ако сте шеф на кујна, знаете дека секој детаљ е важен, од тоа каде се набавуваат манирниците за готвење, па сѐ до тоа како се декорира десертот. Внимавајте сѐ да биде во совршен ред. Водете дневник за сите активности и списоци за набавувачите.
Бидете свесни за пошироката слика
Вие во секое време ја знаете сликата од вашата кујна, но, што е со сликата на целиот угостителски објект? Во еден угостителски објект храната секако е важна, но, гостите обрнуваат внимание и на другите детали како чистотата, приборот, менито… Како шеф на кујна одвреме – навреме иницирајте промени кои ќе ја подобрат сликата на ресторанот.
Едуцирајте се
За да бидете на врвот треба да се движите. Затоа, потребна е едукација. Следете ги светските трендови, посетувајте обуки, семинари, натпревари, конференции, разменувајте искуства со колегите. Сето тоа ќе ве направи уште подобри во својата професија.
Заинтересирајте се за вината и енологијата
Шефовите на кујна секогаш треба да знаат кое вино одговара со одредена храна, на која температура тоа се служи и каков вкус има.
Расчистувајте
Никогаш не ја оставајте кујната во неред, без разлика на тоа колку се брзате. Хигиената е најважна!
Јадете
Нема смисла да создавате вкусови ако не ги пробате. Секогаш бидете сигурни дека храната која ќе се сервира е со вистинската доза на зачини и доволно термички обработена.
Секогаш бидете добро организирани
Како шеф на кујна важно е да бидете добро организирани и во секој момент да знаете каде е одреден дел од кујнскиот прибор или пак кој е следниот ваш потег или на некој од готвачите.
Бидете точни
Покажете точност и принципиелност за да може истите да ги побарате од вашите колеги.
Признавајте ги грешките и бидете искрени
Дури и најдобрите грешат! Доблест е да бидете искрени, да ја признаете грешката и да се извинете.