Што се произведува на островот Света Елена

by ugostitelstvo.mk

Кафето кое се призведува на островот Света Елена, каде Наполеон Бонапарта ги потрошил неговите последни денови во егзил, е едно од најдобрите видови на кафе Арабика во светот. За мали количини на кафе од островот, кој бил административна единица на британската прекуморска територија потребно било да плаќаат астрономски високи цени.

„Единствена позитивна работа на островот Света Елена е кафето“ во една прилика рекол Наполеон. Два века подоцна, зрното Арабика произведено на мал далечен остров и тоа 2000 км од Андола – сеуште останува еден од најдобрите асови на островот. Кафето Арабика се смета за едно од најдобрите во светот, благодарение на овошните и цветни ноти на цитрус и карамел, кој не потсетуваат на Јеменското потекло, објаснува увозник за компанијата. На островот има плантажи во големина од 450 км квадратни до околу 4.300 локални жители, кои биле напуштени со децении и за време на 90-тите години на минатиот век биле реновирани.

пиење кафе Компанијата која продава кафе инсистира на астрономски цени во луксузните продавници. Хародс во Лондон банкротираше, а државата ја презеде плантажата во 2009 година. Нормално, на ова плантажа се произведува до 1,5 тони кафе годишно, но оваа година жетвата ќе биде уште поголема за повеќе од 200 килограми, што е само „голтка“ на кафе во споредба со минатата година од вкупното светско производство кое достигна 8,5 милиони тони. Ова кафе се продава на неколку веб- сајтови каде се нудат цени од 21 фунта за пакување од 125 грамови, или 232 евра килограм. Добри вести за љубителите на овој редок вид на кафе е дека Соломонс засади и други плантажи, и планира да отвори една третина, така што годишното прозиводство од Арабика на Света Елена да достигне до пет тони.

Слични написи