Поширањето како техника во готвењето

by ugostitelstvo.mk
поширање

Поширањето е еден вид готвење на влажна топлина која вклучува потопување во течност како вода, млеко, вино. Овој метод се разликува од другите ‘влажни топлини’ – методи за готвење, како што е вриењето. Опсегот на температура кај поширањето е особено погоден за деликатна храна, како што се јајца, живина, риба и овошје- храна која лесно може да се распадне или исуши при применување на другите методи за готвење.

Често поширањето се смета за здрав начин на готвење, бидејќи не се користат никакви маснотии. Едно од најпознатите јадење, со употреба на поширањето е јајцето Бенедикт (Јајцето Бенедикт е американски појадок кој се состои од две половини на англиска кифла, прелиена со шунка и сланина, ’јајце на око‘ и Hollandaise сос). Овој метод на поширање користи плитки садови за готвење, и топлината се пренесува од течноста во тавата- на храната. Површното поширање најдобро одговара за свежи, исечени парчиња на месо без коска, како пилешко или риба. При оваа подготовка може да се додаде путер и други ароми во тавата. Значи, се додава ладна вода и додека храна е делумно ‘потопена’, тогаш течноста почнува да се загрева, односно блиску до вриење а топлината директно се пренесува на храната.

сечкање

Сличен метод на плиткото поширање, но сега храната е целосно потопена. Обично се користи тенџере за овој процес, за да има доволно простор. Капакот може да се користи за да се доведе течноста до саканата температура, но доколку почне да врие, едноставно намалете со тепература, и отворете го малку капакот.Поширањето овозможува протеините да се денатурираат без многу влага надвор од неа. За оваа причина, важно е да се задржи топлината на пониска температура подолго време, за да се зачува вкусот на храната. Едно обично ‘јајце на око’ се смета за зготвено кога белката во јајцето не е течна, а жолчката зацврстена само на рабовите.

поширање

Водата е ефикасен споводник на топлина но тоа, исто така има прилично ниска граница за нејзиниот маскисмален потенцијал 100 ° Целзиусови. Како таква, таа е техника која се однесува на широк спектар на методи и резултати. Поширањето сам по себе е дел од семејството на готвења на влажна топлиа, но се издвојува по тоа што е првенец за деликатни јадења. Крчкањето обично користи повисока температура а готвење на вриењето дефинитивно има највисока температура, и воглавно не се користи деликатна храна за готвење.

Слични написи