Магијата на Францускиот кроасан

by ugostitelstvo.mk
доручек

Именувани според нивната заоблена карактеристична форма, кроасаните се помеѓу нас со векови. Првите верзии на кроасанта датираат од 19-от век во Париз, но историјата на кроасанот е многу повеќе од тоа. Обликот во форма на полумесечина е создаден во средниот век, а можеби се појавил и во античките времиња.

Во историјата на ова тесто, заоблената форма како срп е многу значајна, бидејќи многу луѓе инспирирала за различни работи.  Потеклото се случило кога австриски човек отворил пекарница во градот и започнал да служи традиционални печива од својата татковина. Кога пекарницата била формирана во Париз, кон крајот на 1830 година, францускиот народ едноставно се вљубил во десертите и колачите кои се служат. Тоа место станала доста популарно и многу Француски пекари сакале да пробаат да го достигнат австрискиот успех.

Француската верзија на пецивото било кроасаната. Денес постојат многу различни варијации на кроасан. Некои сакаат да го пополнат тестото со смеса од чоколадо, ванили, лешници, и солени комбинации, како шунка или кашкавал. Сепак, Французите сеуште ги претпочитаат своите кроасани празни. Најчесто кроасаната французите практикуваат да ја јадат како појадок за викнед, заедно со чај.

Кроасаната можете да ја натопите во Вашето кафе, или топло чоколадо. Како избор исто така е и да се пресече на половина, и внатре да се стави путер или мармалад. Да се запознаеме со другите видови на кроасан, кои се дополнуваат на традиционен начин.

[metaslider id=8375]

Слични написи