Колач од јаболко и бадеми

by ugostitelstvo.mk

Состојки:

  • 20 г. интегрално брашно
  • 80 г. шеќер
  • 2 лажички прашок за пециво
  • прстофат сол
  • 100 г. путер
  • 4 големи јаболка
  • 500 мл. млеко
  • 40 г. густин
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 40 г. шеќер
  • 2 јајца
  • 50 г. ливчиња од бадеми
  • малку цимет

Подготовка:

  1. Измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, солта, јајцата, парчињата путер и замесете тесто.
  2. Сипете во подмачкана округла тепсија и со прсти извлечете го тестото кон рабовите, околу 3 сантиметри во висина.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на четвртини, извадете ги семките, распоредете ги врз тестото и посипете со цимет.
  4. Пет, шест лажици млеко измешајте со густин, шеќер и ванила, а остатокот сварете го, сипете во изматен густин и уште кратко гответе.
  5. Тргнете го садот од рингла, посипете шеќер во прав, шеќер. изладете ја смесата, потоа додадете ги прво желчките, а потоа измешајте снег од белки.
  6. Сипете врз јаболката, посипете со ливчињата од бадеми и печете во рерна загреана на 180 степени, околу 40 минути.

Слични написи