Елитно кафе за добрите познавачи

by ugostitelstvo.mk

Оспина кафето е наjстара фамилијрана компанија за кафе кој сеуште постои и работи денес. Основана е во Колумбија во 1835 година, од Оспина Родригез, кој бил еден од пионерите за одгледување на кафе во Колумбија и Гватемала. Од моментот кога ќе се отвори кутијата, првиот мирис кој  излегува едноставно ќе ве освои. Правењето на кафе, измешаниот вкус со жешка вода се интензивира и ја исполнува вашата желба за задоволство со секоја голтка.Со оглед на историјата, и постојаното подобрување на вкусот, ова кафе е незаменливо. Добрите познавачи викаат “Кога кафе те прави слаб во колената, тогаш тоа е одлично кафе”.

Ospina Premier Grand Cru™ Elevation 

Расте на висина помеѓу 6800 и 7500 метри. Располага со мирис на цвет од јасмин, а вкусот комплексен, богат, интензивен, налудничав, освежувачки. Без грижи искомбинирајте го со бадеми, карамела, чоколадо и капини.

Ospina Estate Coffee Premier Grand Cru™ Elevation

Расте помеѓу 5.900 и 6.800 метри. Располага со длабока мирис и интензивна арома, со силен вкус на цвет од портокал. Вкусот му е комплетен, стабилен, богат, овошен, цветен. Комбинирајте го со чоколадо, костен, карамел и малина.

Ospina Bambuco Coffee Elevation

Расте помеѓу 5.000 и 5.950 метри. Располага со длабок мирис на лимон, а вкусот му е овошен , пријатен и освежувачки доколку сте љубители на дополнителна арома можете да го надополните со карамел, цимет, кокос и ванила.таса кафе

Искуствотот на пиење на квалитетно кафе е зајакнето со малку знаење. Еве некои термини кои ќе го прошират вашето знаење при потрагата на подобра арома во вашата чаша. Всушност, ова претставува техника при која се оценува профилот на кафето. Односно, ова е системска постапка, кога се споредуваат две или повеќе кафиња кои се печени на ист начин, земени од истиот финост, и со мешаат со ист износ. Со користење на лажици и нивните сетила, експертите ги оценуваат кафињата од страна на различни критериуми, видови и ароми. Вкусот е термин кој ги опфаќа сите видови на чаши. Тоа е целосна евалуација на кафето. Формата е тежината ка кафето, која најдобро може да се почувствува со триње на кафето со јазикот од устата. Така може да се открие содржината на масти, интензитетот, вкусот, потеклото, се разбира, доколку сте професионалец за кафе. Средно и темно печените стилови имаа потешка форма во однос на полесните кафиња, но, тие имаат помалу киселост. Аромата на кафето е одговорна за сите атрибути на вкусот во устата, и тоа слатко, солено, горчливо и кисело. Се се перцепира од страна на јазикот. Износот на кафе се апсорбира во зависност од мелењето и изложеноста на вода. На пример, за правењето на еспресо, мелењето треба да биде прилично фино, да си ги обезбеди придобивките кои се потребни за кафето. Пенливиот слој на врвот на еспресото.  Се дефинира вкусот на кафето, во комбинација со овој крем. Често е мудро да го избегнете, доколку не сакате да го промените вкусот на кафето, со додаток од млеко.

Слични написи