Tорта од портокал

by ugostitelstvo.mk
крем торта

Состојки:

Подготовка на кора:

  • 1 шолја масло
  • 1 шолја кисела вода
  • 400г. брашно
  • прашок за пециво
  • 100г. шеќер
  • 4-5 портокали
  • 0,5 л. вода
  • 350г. шеќер
  • 2 пудинзи од ванила
  • 4 лажици густин
  • Маргарин

Подготовка:

  1. Од сите состојки потребни за тестото изматете меко тесто. Испечете 4 кори.
  2. Излупете ги портокалите, сварете ги во половина литар вода, почекајте да се изладат и ситно сечкајте ги.
  3. Во водата каде ги варевте портокалите сварете ги пудинзите до 350g шеќер и 4 лажици густин.
  4. Кога филот ќе се излади, додајте неколку лажички растопен маргарин. Врз секоја кора прелејте подебел слој од филот и финиширајте со растопено посно чоколадо.

Слични написи