Што е аперитив

by ugostitelstvo.mk
аперитив

Аперитив (apéritif) е алкохолен пијалок кој се служи за “отварање апетит” пред главното јадење. Често се служи со некое мало јадење, како што се маслинки или крекери. Зборот аперитив потекнува од латинскиот збор „aperire“, што значи „отварање“.

[metaslider id=6664]

Аперитивот се одредува према храната која се сервира пред главното јадење. Тоа вклучува храна која може да се јаде со прсти, како што се лешници, чипс или ореви. Во широка смисла, аперитивите се однесуваат на сите врсти храна (мали колачи, исечкано овошје, исечкано месо и сирење), во зависност од видот на кујната.

Слични написи