анасон

Во кулинарската уметност анасонот се однесува на семе кое има ароматични ливчиња со сладок вкус и специфичен мирис.

Додека ливчињата од анасон (anise) можете да ги користите како билка, семките се оние кои се користат во готвењето мелени или пак цели. Анасон исто така може да се најде и во пекарските и слаткарските производи како што е Italian biscotti. Покрај употребата во храната дали сте знаеле дека оваа билка се користи и во алкохолните производи. Можете да ја најдете како главна состојка кај абсинт, узото и самбухата.

анасон
Иако постојат имиња кои би ве поврзале со анасон потребно е да знаете дека тие немаат никаква сличност и потекнуваат од сосема различни фамилии на билки. Постои една билка кој е многу блиску до анасонот, а тоа е fennel (анасон), иако овие две билки имаат сличен мирис, вкус па дури и излгедаат слично тие потекнуваат од иста фамилија на растенија. Главната разлика е, fennel се послужува како зеленчук додека пак анасон се користи како зачин.

Слични написи