Леб со маслинки

by ugostitelstvo.mk
леб со маслинки

Состојки:

  • 250 г. брашно
  • прашок за пециво
  • 4 јајца
  • 2 дл. масло ( по можност од кикирики)
  • 1 дл. суво, бело вино
  • 200 г. зелени маслинки без семки
  • 200 г. шунка
  • 160 г. рендан тврд кашкавал
  • малку лимонов сок
  • сол
  • бибер

Подготовка:

Во чинија, промешајте ги брашното и прашокот за пециво, направете вдлабнатина во средината, додадете го јајцето и добро промешајте со дрвена лажица. Потоа сипете масло, промешајте, додадете бело вино и сок од лимон, умерено посолете и побиберете и продолжете со мешање додека смесата не стана глатка и хомогена. Измијте ги зелените маслинки под студена вода, исцедете ги и пресечете ги на половина, по должина. Исецкајте шунка на коцки, па заедно со маслинките и ренданиот кашкавал додадете во тестото и добро промешајте. Сипете во подмачкана тепсија и печете во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 60 минути.

 

Слични написи