Елитата во жестоките пијалоци

by ugostitelstvo.mk
виски

Виски-то е еден вид на дестилиран алкохолен пијалок направен од ферментирана житна каша. Зрната се користени од различни видови, вклучувајќи ги и јачменот, пченката, ‘рж-от и пченицата. Вискито обично старее во дрвени буриња, кое често се правени од изгорен даб. Виски-то има строго регулиран стил насекаде низ светот, со многу класи и видови. Главните параметри за разликите се видот на ферментација, и зрната, дестилацијата и времето на стареење во дрвените буриња. Вискито на латински значи ‘вода на животот’, а на старо англиски- само ’вода’.

Дестилацијата како процес се практикувала многу одамна, а првите почетоци на виски-то се меморирале уште од 12-тиот век. Виски-то сеуште се прави во бакар, бидејќи така се отстранува сулфурните соединенија од алкохолот- а без тоа би било многу непријатно да се пие. Поновите фотографии докажувале дека тоа се правело во нерѓосувачки челик, со бакарна утроба. Наједноставниот стандарден дестилаторски апарат бил како тенџере, и се состоел од загреана комора и сад за собирање на прочистен алкохол. Созревањето не се случува во шише, туку во буре, па ’возраста’ се однесува на времето измеѓу дестилацијата и флаширањето.

Колку повеќе виски-то има интеракција со буре- тоа го менува својот хемиски состав, и вкус. Алкохолите кои се во шишиња многу години може да имаат голема ретка вредност, но не се ’постари’ и ’подобри’ од поновните виски во буриња. Повеќето кои се продаваат се во близина на јачината на алкохолот 40%, што е законски минимум во некои земји, а со помош на бурињата, се зајакнува јачината дури и до два пати. Постои слад виски, кое е првенствено направено од стопен јачмен, виски од жито, направено од било кои зрна, и комбинација од двете.

Сега откако сте запознаени со процесот на дестилирање време е да се запознаеме и со најдобрите пет жестоки пијалоци од високата класа.

[metaslider id=7993]

Слични написи