Бојата на филџанот влијае на вкусот на вашето кафе

by ugostitelstvo.mk

Дали знаете дека бојата на вашиот филџан има големо влијание во перцепцијата на вашето кафе

Истражувањето предводено од George Vandoorn инспирарн од локалниот бариста кој му рекол дека консумирањето на кафето од бел кристален филџан има подобар, квалитетен и чист вкус, споредено со вкусот кога пиете од обоен филџан.

За време на истражувањто, за да се утврди дали навистина филџанот има голема улога во вкусовите на кафето во локалните кафитерии се користени три вида на филџани:

  • кристален филџан
  • хартиена чаша
  • пластична чаша

За време на истражувањетот учесницте кои го дегустираа кафето во обоена чаша, а подоцна го вкусија кафето од безбојна стаклена чаша рекоа дека има разлика и дека таа не е толку голема. Со ова истражување тие ја исклучија можноста за големата разликата во вкусовите на обоена и безбојна чаша. Сепак постои можност вашата перцепцијата да си поигурва со вас додека го пиете вашето кафе, независно дали е тоа слатко или пак горко, безбојната чаша и кажува на вашата перцепција дека кафето кое го пиете е благо, доколку пак кафето од обоениот филџан го доживувате како горко.

Слични написи