Амарето во вашиот колач

by ugostitelstvo.mk
амарето

Амарето е бадемов италијански продукт кој се користи како засладувач во кулинарството, поради својот бадемов вкус ликерот се користи како додаток во многу десерти особено оние кои го имаат чоколадото како главна состојка. 

Иако се карактеризира со благ вкус, амарето се користи во многу солени јадења едно од најпознатите е Пилешко Амарето, каде месото е прелиено со сос кој е направен токму од овој ликер.

амарето торта
Ликерот е тесно поврзан со италијанскиот град Saronno а тоа е така бидејки еден од најпознатите амарето ликери – Disaronno Originale се произведува во овој италијански град.

Слични написи