WTTC: Најавува намалување за 14 милиони работни места до 2024

by ugostitelstvo.mk

Поради лошиот менаџмент во индустријата на угостителството и туризмот ќе резулутира со отпуштање на 14 милиони вработени до 2024 година од приватниот и државниот сектор според World Travel & Tourism Council (WTTC).

Откако ќе се соберат бројките, луѓето кои работат во индустријата на угостителството и туризмот се на импресивно ниво –  266 милиони вработени се одговорни секојдневно туристите и гостите во хотелите и ресотраните да добијат услуга од завино ниво. Сепак кога ќе се насочи фокусот на парите кои се донесени од овој сектор во глобалната економија за 2014 година, станува збор за 7 трилиони долари, сега овие 266 милиони вработени ви е појасно што и колку напорно работат.

батлер
Додека овие бројки се импресивни, знаците за забрзаното растење на туризмот не застанува тука. Бројот на вработени во оваа област се очекува да порасне од споменатите 266 на 347 милиони до 2024 година, до истата година, оваа индустрија очекува да донесе 11 трилиони американски долари, наспроти 7-те кои беа донесени во изминатата 2014.

David Scowsill, претседател на организацијата, ја истакна важноста на туризмот на глобално ниво, а не само затоа што се важни и директни учесници во помагање на светската економија. Вработувањето во оваа индустрија Scowsill ја има наречено ‘marginalized’ (маргинализирање) на индивидуалци во општеството, особено на младите луѓе. Ова може да се смета како вистина доколку туризмот е единствениот начин да се заработи.

WTTC
Претседателот исто така изрази жалење на фактот дека 37 од 46 земји во светот кои се сметаат за туристички гиганти до 2024 година ќе покажат зголемен дефицит. Сега погледите се насочени кон приватниот и државен сектор, внимателно планирање со цел да се зачуваат 14 милиони вработени до 2024 година.

Слични написи