Што значи Florentine ?

by ugostitelstvo.mk

Во светот на готвачите, зборот Florentine или терминот à la Florentine, значи рецепт кој е подготвен на италијански стил а потекнува од италијанскиот регион Florence. 

Рецептот Florentine типично секогаш се подготвува со главна состојка која најчесто е, месо или риба, како дел од рецептот е вклучен спанаќот и сосот Mornay со кој се завршува овој рецепт, па токму сканаќот може да биде дел од асоцијацијата за полесно да го запаметите овој стручен термин.

eggs florentineЕден многу сличен Florentine рецепт е Eggs Florentine кој е наликува на Eggs Benedict, разликата повеќу овие две закуски е многу минимална наместо канадска сланина или јасток, за подготовка на Eggs Florentine потребно ви се само спанаќот, паширано јајце и секако англискиот мафин и сосот Mornay.

Слични написи