Печурки на скара

by ugostitelstvo.mk

Состојки

  • Свежи шампињони (500 гр за двајца)
  • 2-3 лукчиња
  • 1/4 китка магдонос
  • 1/2 лажичка мешан зачин
  • Неколку лажици маслиново масло
  • Сол и бибер по желба

Подготовка

  1. Свежите шампињони се мијат убаво, се цедат и се ставаат во поголем сад. Доколку печурките се поголеми, исечете ги на половинки или третинки. Доколку се помали, се приготвуваат цели.
  2. Лукчето и магдоносот се сецкаат ситно и се додаваат во садот со печурките.
  3. Се додава и зачинот, се посолува и набиберува по желба и во садот се додава маслиновото масло.
  4. Целата смеса убаво се меша и се оставаат печурките да отстојат десетина минути за да впијат од маслото и од зачините.
  5. Печурките се печат на скара додека не добијат убава жолто-кафена боја. Наместо на скара печурките можат да се печат и во грил тава (како на сликите).
  6. Послужете ги како додаток/прилог на омлет, ориз, јадења од месо или да се мезат самостојно, на пример со ракија или мастика.

Слични написи