Wasabi – Јапонскиот рен

by ugostitelstvo.mk

Wasabie кој оригинално се пишува 和佐比, а значи Eutrema japonicum е вид на растение и член на фамилијата бикли Brassicaceae во кои спаѓаат зелката, ренот и сенфот.

Широко e познат како “Јапонскиот рен” кој нејчесто се користи во јапонската традиционална кујна. Прв пат ова растение се појавило во 10-ти век, а денеска може да се најде во градините или блиску до ладните планински реки. Растението кое расте во дивинa, јапонските готвачи го вреднуваат повеќе и од водата, бидејќи има поголем мирис и вкус од она кое се одгледува.

www.ugostitelstvo.mkСепак, wasabie е растение кое не спаѓа во групата на егзотични растенија, но затоа расте само во границите на Јапонија и токму затоа е една од најкористените билки во јапонската кујна. Поради специфичните потреби од соодветни временски услови и максимално плодна почва, овој зачин се класифицира како еден од најскапите на пазарот.

За подготовката на овој сос потребна ви е билка која не е постара од 4 години и соја сос од истоимената билка. Кога ќе го добиете целокупниот производ истиот можете да го чувате во фрижидер до еден месец, запаметете дека азиската кујна е незамислива без овој сос.

Слични написи