10 продукти кои ќе ви го вратат витаминот Д (галерија)

by ugostitelstvo.mk

Витамин D – Витамин на сонцето

Витаминот Д припаѓа во групата на секостероиди растворливи во масти, а двете форми во кои се јавува е Д2 (ергокалциферол) и Д3 (колекарциферол).  Витаминот Д се синтетизира во организмот како резултат на изложеност на сонцето или пак може да се внесе во организмот преку некои намирници кои се наоѓаат во природатата, или преку храна обогатена со витамински додатоци по вештачки пат. Недостатокот на витамин Д во организмот предизвикува деминерализација на коските,што кај децата се манифестира како болест Рахитис а кај возрасните  остеомалација. За лечење на овие болести на недостаток на витамин Д, се користи негов раствор во масло, кој се дава орално или интрамулскулно. Превентивно е добро да се користат прехранбените намирници кои се богати со природен витамин Д. Еве ги десетте најбогати извори на витаминот Д

[metaslider id=4571]

Слични написи