Потпечени шпагети

by ugostitelstvo.mk

Состојки

  • 1 морков
  • 1 мал целер
  • 1 кромид
  • 1 а лук
  • 4 лажици масло
  • 50 г чадена сланина, на коцки
  • 250 гр мешано мелено месо
  • 250 мл супа коцки
  • сол и бибер
  • 400 г излупени домати (конзервирани)
  • 2 лажици доматно пире
  • 1 лажичка сецкан рузмарин
  • 50 г пармезан
  • 100 гр сирење
  • 300 г шпагети

Подготовка

1. Исецкајте ги морковот и целерт
2. Исецкајте ги лукот и кромидот, папродинстајте ги на масло. Додадете сланина и зеленчук и пропржете. Доддадете го и месото и пржете го кратко. Налејте ја супата, посолете и побиберете. Измешајте ги доматот и пирето од домато, па оставете преклопено околу 90 минути. На крај додадете го рузмаринот.
3. Загрејте ја рерната на функција на печење од горе.
4.Изрендајте сирење.
5. Сварете ги шпагетите, исцедете ги и измешајте ги со сосот. Додадете ја целата смеса во сад за печење, прелејте ја со сирење и печете околу 30 минути.

Слични написи