Дрво, бубачки и останати работи што сте ги јаделе, а не сте знаеле

by ugostitelstvo.mk

Најчестите засладувачи кои се користат во храната се вештачки и хемиски преработени, но многу од нив кои се користат како засладувач или пак боја можеме да кажеме дека потекнуваат од природни извори.

Дрво

Целулозата е несварливо влакно кое се користи како ”додаток” во прехрамбената индустрија, мислејки дека може да завземе место во секој месен производ. Целулозата како состојка во храната може да се најде како течна целулоза или пак целулозна гума.
rwererwre53454

Cochineal Extract

Попознат како рафиниран кармин за храна кој е направен со сушење на бубачки кои се собрани од кактус и круша. По нивното сушење и дробење се вади светло црвена течност која потоа се користи за боење на храната.
fetettert64

Коса и пердуви

Не-есенцијална амино киселина наречена L-Cysteine најчесто користена како адитив за тесто кој е најчесто користен во пицата, колачите и во лепчињата за брза храна. Во изминатите 10 години примарниот извор на оваа киселина била човечката коса, овој додаток бил екстрактиран со помош на комплексен хемиски процес.
ertrte634636

Lac Beetle

Дали некогаш сте слушнале за Shellac? Се користи во секоја индустрија каде треба да се добие сјаен надворешен ефект. Најупотребуван е во изработката на колачи на кои им е потребен сјаен ефект. Shellac се добива од женските бубачки кои можат да се најдат на дрвата во Индија и Тајланд по хемиската обрабока тие се продаваат како суровини

Fotolia_5369758_Subscription_L.

Слични написи