Трет Интернационален фестивал за гастрономија “Босански Дукат”

by ugostitelstvo.mk

Здружението на гастроними „Гастро Кутак“ беше домаќин на третиот Меѓународен фестивал за гастрономија „Босански Дукат“, во Сарево. Манифестација се одржа во хотелот Холидеј, Сараево, а траеше од 28ми до 30ти ноември 2014 година.

Фестивалот го посетија 15 земји вклучувајки ги: Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Македонија, Бугарија, Романија, Полска, Италија, Украина итн. Судиите за натпреварите беа најдобрите готвачи и познавачи на кулинарската уметност од Босна и Херцеговина, но имаше и судии од странство.

Натпреварите се одржаа во две категории главна цел на овој натпревар беше да се промовира домашната храна и винската индустрија. За време на оваа манифестација присуствуваа повеќе од 1000 посетители. Како дел од манифестацијата на 29ти и 30ти ноември беа промвирани  „Vinske ceste Hercegovine” и „Put Vina“ . Оваа дводневна презентација ја искористија за промовирање на премиум вина кои беа презентирани од страна на 20 врвни винарии од Босна и Херцеговина. Настанот имаше за цел да промовира култура на вино и производството на вино во бившите Југословенски простори.

Интересот кој што го покажаа учесниците, медиумите и посетителите покажа дека „Боснски Дукат“  започна убава традиција која ќе помогне во промоција на фестивалскиот туризам на градот и ќе ја збогати туристичката понуда на Сараево и Босна и Херцеговина.

Слични написи